Over Kenniscollectie.nl


Toegang tot een bibliotheek vol ‘verborgen’ rijkdom

Op zoek naar een specifiek boek, historische publicatie, een unieke monografie, oude televisiebeelden, exclusieve partituur of verhandeling over intellectueel eigendom? Kenniscollectie.nl bundelt meerdere bibliotheken en geeft je toegang tot hun specialistische collecties. Via kenniscollectie.nl heb je toegang tot allerlei bijzondere items op gebied van kunst, mode, geschiedenis, communicatie, natuurbeheer, theater, rechten, architectuur, bedrijfseconomie, biotechnologie, dans en nog veel meer zaken waarvan je het bestaan misschien niet eens vermoedde. Al die extra kennisbronnen kun je nu benutten voor je werk, studie of persoonlijke interesse.

Kenniscollectie.nl is een samenwerkingsverband van tien bibliotheken bij instellingen en bedrijven in Arnhem en Nijmegen, die het leden en relaties mogelijk maakt van elkaars collecties te profiteren. Zo stimuleert Kenniscollectie.nl de kennisontwikkeling van mensen en organisaties.

Ontstaan

De Arnhemse wethouder van cultuur Gerrie Elfrink (l) en Marcel Hielkema (directeur Dirkzwager) sluiten Kenniscollectie.nl aan.

Kenniscollectie.nl ontstond in 2015 op initiatief van Dirkzwager legal & tax. Dankzij Kenniscollectie.nl kunnen leden en relaties van de samenwerkende (bedrijfs-)bibliotheken van elkaars collecties profiteren. Daarmee krijgt het publiek toegang tot ruim dan 1,2 miljoen bijzondere boeken en vele andere materialen: van boeken tot muziekstukken, van tijdschriften tot historische beelden.

“Dirkzwager heeft bij de opening van kantoorpand Bordelaise in 2012 de bedrijfsbibliotheek openbaar gemaakt voor cliënten en relaties. Wij geloven in kennis delen, dus wilden we ook de grondstoffen van onze kennis toegankelijk maken voor anderen. Vervolgens bedachten we dat ook bij onze relaties heel veel specifieke kennis aanwezig is,” vertelt Mark Jansen, kennismanager van Dirkzwager. “Zo ontstond het idee om contact te leggen met andere bibliotheken, zodat leden van elkaars collecties kunnen profiteren.”
Het voorstel van de kennismanager viel direct in vruchtbare aarde bij drie partijen: Hogeschool van de kunsten ArtEZ, het Nederlands Openluchtmuseum en de Bibliotheek Arnhem. Het initiatief ging na slechts 5 maanden voorbereidingstijd officieel van start op 21 oktober 2016. Gerrie Elfrink, de Arnhemse wethouder van cultuur, lanceerde de samenwerking door een grote stekker aan te sluiten en daarmee de website te ‘openen’.

Van 4 naar 10

Kort nadat het initiatief van start ging werden er gesprekken aangeknoopt met mogelijke nieuwe deelnemers. En al snel bleken meer partijen aan te willen haken. Op 13 april 2017 kon de Nijmeegse cultuurwethouder Bert Velthuis dan ook de uitbreiding presenteren. Met de toetreding van Bibliotheek Gelderland Zuid, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Museum Arnhem, Regionaal Archief Nijmegen, Hogeschool van Hall Larenstein en Museum het Valkhof groeide kenniscollectie.nl van 4 naar 10 deelnemers.

10 bibliotheken, 1 zoekscherm

Op de website van kenniscollectie.nl kunnen geïnteresseerden via 1 zoekscherm de catalogi van de deelnemende bibliotheken in één keer doorzoeken.

Dankzij de techniek van Square is het mogelijk de collecties van de tien bibliotheken gelijktijdig te doorzoeken. “Ons product EASY Federated Search maakt het eenvoudig mogelijk online bronnen te integreren. Al langere tijd waren we op zoek naar een mogelijkheid om het product in een openbare toepassing in te zetten. Toen Mark Jansen vertelde van Kenniscollectie.nl hebben we dan ook gelijk aangeboden als technologiepartner in het project te participeren”, aldus Jeroen Mom, managing director van Square Information Solutions.